DOCUMENTAIRE

Manuela Balthasar

Het is niet verrassend dat een persoon die zo’n grote rol in de geschiedenis heeft gespeeld en zo’n populair cultureel icoon is geworden als Ernesto ‘Che’ Guevara frequent het onderwerp is van documentaires. Hij komt niet alleen terug in berichten over de Cubaanse revolutie maar is ook aanleiding geweest voor een heel aantal documentaires die specifiek gericht zijn op zijn leven.

Documentaires zijn in het kader van gemedieerde herinneringen een interessant fenomeen omdat ze, in tegenstelling tot de andere media de we bespreken, een sterke claim hebben ‘de waarheid’ te verbeelden en intensief gebruikmaken van ooggetuigen en originele beelden uit de vroegere tijd.

Ik ga in de volgende gedeeltes de mediatie van Che Guevara in documentaires onderzoeken. Daarvoor zal ik allereerst een beschrijving geven van ‘documentaire’ als medium, dan ga ik drie documentaires analyseren: The true story of Che Guevara (2007), Che Guevara: The body and the legend (2007) en El Che – Investigating a legend (1997). In het laatste gedeelte zal ik een conclusie trekken en proberen om te beschrijven hoe documentaires over het algemeen Che Guevara medieren.

Ga verder naar: Over documentaires

Advertenties

Een Reactie op “DOCUMENTAIRE

  1. Pingback: Anoniem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s