2: The true story of Che Guevara

Een iets ander aanpak qua invalshoek en uitvoering kiest een documentaire uit 2007: The true story of Che Guevara, geregisseerd door Maria Wye Berry. Al in het begin wordt aangegeven dat Che niet helemaal ongenuanceerd neergezet zal worden. De eerste zinnen luiden: ‘A hero to some. A monster to others. He hoped to start a Third World War.’. Dit doet meteen afbreuk aan het idee van de heroïsche legende en is vermoedelijk ingezet om aan te duiden wat een toeschouwer van de documentaire zou kunnen verwachten. De inhoud van de documentaire is weliswaar minder dramatisch, toch kunnen de eerste lijnen in een documentaire de manier waarop een toeschouwer naar de inhoud kijkt vrij sterk sturen.

De documentaire vertelt het levensverhaal van Che chronologisch. Het begint met zijn kindertijd, zijn medische opleiding en zijn motortour, het vertelt hoe hij in contact kwam met Fidel Castro en gaat dan verder met zijn rijzen en ondergang, tot aan zijn dood. Sommige aspecten worden uitgebreider behandeld dan in El Che, zoals bijvoorbeeld de pogingen van de guerrillero’s om Cuba op een schip binnen te komen en Che’s rol in de executies naar de machtsovername in Cuba. Andere onderwerpen worden minder uitgebreid behandeld, maar over het algemeen vertellen beide documentaires ongeveer hetzelfde verhaal. Wel wordt Che in The true story negatiever neergezet door, net als in het begin, tijdens de hele documentaire te benadrukken dat Che ook een harde, gewelddadige kant had.

Qua stijl is The true story of Che Guevara de documentaire die het meest teruggrijpt op filmische middelen en op die manier het medium film hermedieert. Het gebruik van dramatische muziek valt steeds weer op en ook het verhaal wordt soms gedramatiseerd. Reconstructies maken een belangrijk deel uit van de documentaire. Veel scènes waarvan geen opnames bestaan zijn met behulp van acteurs gereconstrueerd. Daarbij valt op dat de acteur van Che qua uiterlijk niet heel erg lijkt op het dominante beeld van Che Guevara dat bekend is uit originele opnames. Dit kan af en toe de illusie verstoren. Toch zijn de gereconstrueerde scènes in staat om een duidelijk sterkere indruk op de kijker te maken dan een verhaal zonder bijhorende beelden.

The true story of Che Guevara

De documentaire bevat een aantal aspecten die typisch zijn voor het medium. Er zijn veel ooggetuigen aan het woord, die echter afstandelijker behandeld worden dan in El Che. Hun volledige naam en wie zij zijn is altijd bij hun eerste optreden te lezen en de interviewer is nooit zichtbaar. Het is ook de enige van de drie geanalyseerde documentaires die expliciet gebruik maakt van een aantal experts. Door deze aspecten lijkt het wetenschappelijker en beter onderbouwd.

Tot slot is opvallend dat een spreker met een Spaans accent de citaten uit Che’s dagboeken en andere geschriften voorleest. Ook dit zal waarschijnlijk bijdragen aan een indruk van authenticiteit omdat de kijker zich voor kan stellen dat Che zelf aan het woord is.
The true story of Che Guevara degene van de drie documentaires die het meest typisch voorbeeld is van een documentaire van de expositional mode. Het doet enerzijds sterk aan als een documentaire die waarde hecht aan authenticiteit en genuanceerdheid en op een nuchtere, wetenschappelijke manier te werk gaat. Anderzijds probeert het zijn verhaal meer kracht te geven door filmische middelen in te zetten en naar een zekere dramatiek, bijvoorbeeld door muziek, te streven. Deze vermenging van ‘wetenschappelijkheid’, ‘authenticiteit’ en fictieve elementen maakt een documentaire enerzijds voor het publiek spannender om te bekijken en kan anderzijds de illusie van authenticiteit behouden. De immediacy is hier ook vrij sterk omdat al deze elementen dermate typisch voor een documentaire zijn dat het publiek ze niet als mediatie waarneemt.

Ga verder naar: 3: Che Guevara: The body and the legend

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s