FILM

Joost Dekkers

Over het leven van Che Guevara zijn vrij weinig fictiefilms verschenen. Lange tijd was de Hollywoodproductie Che! (Richard Fleischer, 1969) zo’n beetje het enige, weinig geslaagde voorbeeld. Guevara wordt hierin door Omar Sharif neergezet als een soort glamourfiguur waarin velen het revolutionaire icoon maar moeilijk in konden herkennen. In de jaren negentig was Antonio Banderas te zien als een zingende Guevara in de filmmusical Evita (Alan Parker, 1969). Een ‘historische aanfluiting’, aangezien de fascistische Eva Perron en de vrijheidsstrijder elkaar in het echt nooit hebben ontmoet (Zagt, 2009).

Een zingende Che in Evita (Alan Parker, 1969)

Vrij recent echter verscheen een drietal films waarin Guevara wordt neergezet op een manier die wellicht meer in aansluiting is op de collectieve herinnering aan Che als revolutionair icoon . In elk van deze films wordt niet het volledige levensverhaal van Che verteld, maar wordt een specifiek deel van het leven van de Argentijnse rebel omvat. Allereerst verscheen The Motorcycle Diaries (Walter Salles, 2004) met Gael Garcia Bernal als een jonge Che die samen met zijn vriend Alberto Granada in 1952 een reis maakt door Zuid-Amerika. Enkele jaren later speelde Benicio del Toro Guevara in Che (Steven Soderbergh, 2008). In de meeste landen werd het ruim vier uur durende epos uitgebracht als twee verschillende films; Che: Part One, waarin de Cubaanse revolutie centraal staat, en Che: Part Two, waarin Guevara’s noodlottige poging om een Boliviaanse guerillastrijd te ontketenen te zien is.

De drie films vullen elkaar wat chronologie betreft dus mooi aan, en zullen in dit hoofdstuk over de mediëring van Ernesto Guevara in film als casussen centraal staan. Aan de hand van deelonderwerpen als Che’s dagboeken, Authentisering en Immediacy versus filmische conventies worden de films aan een grondige analyse onderworpen en in een theoretisch kader geplaatst. In de Conclusie worden de bevindingen beknopt samengevat en wordt een antwoord geformuleerd op de vraag ‘Hoe wordt Che herinnerd?’

Kijk voor meer informatie, trailers en uitgebreidere samenvattingen op de officiële websites van de films: motorcyclediariesmovie.com en che-movie.co.uk of zoek in The Internet Movie Database (IMDb).

Ga verder naar: Che’s dagboeken

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s