Conclusie

9 oktober 1967: Ernesto ‘Che’ Guevara overleed. 9 oktober 1967: het icoon Che stond op. Het portret Guerrilla Heroico is door haar iconische kwaliteiten uitgegroeid tot een wijdverbreid icoon en heeft zich daarmee stevig verankerd in het cultureel geheugen. Met een paar knipbewegingen van Korda kwam Che los te staan van zijn historische context en kreeg daardoor de universele iconische kracht die het mogelijk maakte om uit te groeien tot de meest voorkomende representatie in onze huidige visuele cultuur.

Het proces van icoonwerking werd echter het meest beïnvloed door ontwikkelingen in de historische en visuele cultuur: de afwezigheid van copyright in Cuba, de opkomst van PopArt met haar celebrity-cultuur, de ontwikkeling van de poster en de zeefdruktechniek, de opkomst van politieke jongerenbewegingen in de jaren 60 en tot slot de ontwikkeling van de postmoderne maatschappij waarin alles om consumptie draait.

Guerrilla Heroico is tot de publieke sfeer gaan behoren, waar processen van hermediatie, immediacy en hypermediacy worden ingezet om door middel van het icoon Che op visueel niveau debat te voeren voor een grote hoeveelheid diverse doeleinden. Hiermee is de icoon Che constant in ‘beweging’ met kijker en ontwerper als actieve deelnemers aan het herinneringsdiscours. Voor enkelen belichaamt Che door de Halbwachiaanse sociale band een herinnering aan de historische context: de Cubaanse Revolutie en haar idealen. Maar voor velen is in het postmoderne proces van hermediatie, intertekstualiteit en pastiche de icoon betekenisloos geworden, uitgehold, en verworden tot een commodity die zich door iedereen toegeëigend kan worden. De wrange ironie is dan ook dat de processen in de visuele cultuur die Che tot icoon hebben doen uitgroeien, hem uiteindelijk hebben uitgehold tot een speelbal van het kapitalisme.

Ga verder naar: FILM

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s