Opzet van het onderzoek

De overkoepelende vraag die binnen deze website centraal staat, is: hoe wordt de persoon Che, zijn levensverhaal en de dingen die hij symboliseert, gerepresenteerd in de verschillende media? Kortom: hoe worden de herinneringen aan Che Guevara ge(her)medieerd door de verschillende media? Dit onderzoek is in vier subcategorieën ingedeeld, waarbij in iedere categorie één medium behandeld wordt.

‘The present is the only prism we have to look trough to assess memory’s past and future, and it is important we look trough this contemporary prism from all possible angles to appreciate memory’s complexity and beauty.’ (Van Dijck 2007: 182). Daarom hebben we gekozen voor een ‘tijdloos’ medium, het icoon, en voor drie mediavormen (film, graphic novel en documentaire) waarbij recente casussen worden geanalyseerd. We onderzoeken de werking van de verschillende media bij het vormen van een beeld van Che Guevara, en daarmee de vorming van het cultureel geheugen. De mediatheoretische concepten hermediatie, immediacy en hypermediacy worden in alle casussen gebruikt om de representaties van Che in de verschillende media te analyseren en ze uiteindelijk met elkaar te vergelijken.

Op de Conclusiepagina wordt een antwoord geformuleerd op de vraag hoe Che Guevara in verschillende media ge(re)mediëerd en herinnerd wordt. Hierbij vergelijken we de uitkomsten van de afzonderlijke casussen en geven we een samenvatting van de belangrijkste bevindingen, om zo een overzichtelijk beeld te geven van de manier(en) waarop Che Guevara een plek in het culturele geheugen verworven heeft.

Hoe wordt Ernesto ‘Che’ Guevara gemedialiseerd en herinnerd in film, documentaire en de graphic novel? En wat doet het welbekende icoon met de herinnering aan de historische persoon? Bent u benieuwd, klik dan verder.

Ga verder naar: ICOON

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s